Rätta lotto

Home/Rätta lotto

Ett av de mer populära spelen över hela världen är lotto. Detta är även något som de flesta av oss, oavsett bakgrund, någon gång har spelat. Tidigare gick det endast att spela de lottospel som fanns tillgängliga i Sverige. Men tack vare internet, kan vi svenskar spela de största lottospelen utomlands. Så som amerikanska Powerball eller Eurojackpott. 

Precis som bingo är lotto ett av de mer populära spelen som spelas över hela världen idag. De flesta av oss har någon gång spelat lotto. Oavsett om det är en mindre dragning hos en förening eller ett av de större spelen som spelas nationellt eller till och med internationellt. Förr kunde vi endast spela lokala spel för svenska spelare, men nu är det möjligt att spela lottospel från hela världen.

Hur stor är chansen att vinna på lotto?

För att förstå din chans att vinna på lotto behöver du först förstå hur spelet i sig fungerar. Hur du ska rätta lotto och se till att ha kul! Lyckligtvis är lotto ett ganska lätt spel att lära sig. Även fast spelen skiljer sig åt så brukar grunderna på det stora hela vara detsamma oavsett vilket spel du väljer.

Hur börjar du spela på lotto?

Till att börja med får du välja ett visst antal nummer inom en viss räckvidd. De antal nummer du får välja och räckvidden av nummer som du får välja bland kan variera stort från lotterier. Många gånger kan du välja numren du vill spela på själv, men ofta finns det också möjligheten att låta en dator slumpa numren åt dig. Vissa spel tillåter också någon form av tilläggsnummer, eller ”joker” som du kan välja till. Dessa nummer kan sedan bidra med en extra vinstchans om du har tur.

När du ska rätta lotto och inser att du har lyckats pricka in rätt nummer som matchar de dragna numren har du vunnit! I vissa fall kan du även vinna mindre priser även om du inte har lyckats få alla rätt.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att hur mycket du vinner också många gånger beror på hur många andra som spelat och vunnit tillsammans med dig. Om det är flera personer som har lyckats pricka in rätt nummer kommer vinsten att delas mellan alla vinnare. Medan om du står som ensam vinnare får du behålla potten alldeles själv. Är det många spelare kan det också i vissa fall vara mycket svårare att vinna än om du spelare ett spel med färre antal spelare. Med detta i åtanke kan det därför ibland vara värt att fundera över att spela ett mindre populärt spel än att satsa på ett av de mer populära.

Hur kan man köpa lotter och rätta lotto?

Som du säkert redan vet råder det spelmonopol i Sverige. Detta innebär att Svenska Spel är de enda som har rätt att sälja lottokuponger i Sverige. Att köpa lottokuponger är inte särskilt svårt. Du har egentligen två val att välja mellan; antingen kan du gå till ett ombud och köpa din lott där eller så kan du köpa den online. Om du väljer det sistnämnda alternative är det Svenska Spels hemsida som du ska gå till.

En klar fördel med att köpa din lottokupong online är att den kommer att rättas automatiskt efter dragningen. Så du behöver inte hålla koll på den om du inte vill eller inte har tid. Om du har lyckats få en vinnande lott betalas även vinstpengarna ut till ditt konto automatiskt utan att du behöver göra något annat. En annan klar fördel är att du inte behöver hålla koll på ditt lottokvitto heller du behöver inte oroa dig för att tappa bort det eller att det ska bli stulet.

Så gör du för att rätta lotto

Många lottodragningar sänds direkt på tv, och detta är även fallet om du väljer att spela svenskt lotto. Du kan självklart även hitta resultaten på Text-TV och rätta lotto utefter sändningarna.

Detta är dock sällan fallet när det gäller utländska dragningar och i det här fallet kan du alltid hitta resultaten online efter dragningens slut. Om du har valt att köpa din lott online kommer den med största säkerhet att ha blivit rättad automatiskt av hemsidan där du köpte den. I detta fallet kommer även dina vinster att betalas ut till dig automatiskt utan att du behöver göra något.

Har du däremot köpt din kupong hos ombud är det upp till dig att själv rätta lotto och sedan hämta ut din vinst om du har lyckats vinna.

Kom också ihåg att vissa spel även har en så kallad andra chans-dragning som ger dig ytterligare en möjlighet att kunna dra hem en vinst på din kupong. Släng inte iväg din kupong förrän du har kontrollerat att du inte har ytterligare chans att vinna. Det är kanske svårt att tro men faktum är att det varje år är biljontals vinster som aldrig plockas ut. Till största delen eftersom folk antingen har kastat sin lott av misstag eller tappat bort den. Eller helt enkelt inte vetat om att de har vunnit. En av de största vinsterna som aldrig plockades ut var hela 77 miljoner dollar i 2011.

Ska man välja svenskt lotto eller utländskt lotto?

Även fast svenska lotto är mest populärt bland svenskar finns det nu också möjligheter att spela på utländska lotterier. Då får du prova på något nytt, men i vissa fall kan du också räkna med större vinster om du väljer att spela på till exempel Eurojackpott eller Powerball istället för svenskt lotto. Vilket du väljer är så klart en smaksak.

När du spelar lotto online har du ett stort urval av lotto att välja på. Detta passar framförallt för den som vill kunna spela flera gånger i veckan. Om du väljer att spela på lotto utomlands kan du hitta dragningar flera gånger i veckan.