Vikinglotto

Home/Vikinglotto

Vikinglotto tog sin början 1993 och var det första spelet av sitt slag i Europa. Idag kan du spela vikinglotto i totalt 9 olika länder i Europa. Dragningen sker varje onsdag kl. 20.00 i Hamar i Norge. Har du tur så kan du dra hem en jackpot på mellan 3–35 miljoner euro.

Vikinglotto var det första av sitt slag i Europa när det först började år 1993. Sedan dess har det växt i popularitet och ligger idag bland favoriterna hos lottospelare tillsammans med bland annat Euro Jackpott. Spelet i sig är väldigt enkelt och påminner om andra lotto som vi är vana vid i Sverige. Men den enda stora utvikande skillnaden att dragningen sker på samma gång i flera olika länder i Norden.

Vad är vikinglotto?

Vikinglotto utgör en lotteriupplevelse som sammanför deltagare från flera nordiska länder, inklusive:

  • Sverige
  • Norge
  • Danmark
  • Finland
  • Island
  • Estland
  • Lettland

Varje onsdag samlas individer från dessa nationer för att delta i dragningen, och vill man förbereda sig inför detta kan man ta en titt på exempelvis Sveriges största lottoguide – lottoguiden.se. I grunden innebär spelet att man väljer en nummerkombination och hoppas att dessa nummer kommer att överensstämma med de som dras. Det handlar om att tillskriva en dos av tur till numren på lottoraden och hoppas på det bästa resultatet.

Vikinglotto fungerar som en periodisk händelse som ger spelarna en möjlighet att samlas kring en gemensam händelse och att se om deras nummer kommer att matcha de dragna numren.

Hur spelar man Vikinglotto?

Beroende på vilket land du spelar i kan spelet skilja sig något då det måste anpassa sig efter lokala lagar. Men det finns vissa delar av spelet som är universellt bland samtliga länder.

Att köpa en lott kan göra antingen direkt på Svenska Spels hemsida eller hos ett ombud. Köper du din lott online har du fördelen att eventuell vinst kommer att betalas ut automatiskt till dig direkt efter dragningen. Detta så du behöver inte hålla koll på vare sig dragning eller lott.

Oavsett vart ifrån du spelar så får du välja sex nummer mellan 1–48, tillsammans med ett så kallat viking-nummer. Liknande till Joker, mellan 1–8. Genom att matcha samtliga nummer kan du skrapa hem vikinglotto jackpotten, men du kan även plocka hem mindre vinstpriser även om du inte lyckas få alla rätt.

Dragningen sker en gång i veckan varje onsdag kl. 20.00 från Hamar i Norge, och kan så klart ses på tv i Sverige under samma tid. Skulle det vara så att du missar dragningen så kan du hitta resultaten på Svenska Spels hemsida eller på Text-TV.

Hur mycket kan man vinna?

Det garanterade minimumpriset är 3 miljoner euro (cirka 28 miljoner kronor). Men värt att komma ihåg är att jackpotten rullar över till nästa vecka om det inte finns någon vinnare efter dragningen. Detta betyder att för varje vecka som spelet står utan vinnare så växer jackpotten ytterligare tills den slutligen når 35 miljoner euro. Oavsett hur lång tid det går mellan vinster så kan jackpotten dock aldrig överstiga 35 euro utan vinster som överstiger pristaket flyttas över till en andra prispott istället.

När är dragningen på Vikinglotto?

Dragningen sker på onsdagar runt kl. 20.00 från Hamar i Norge, och kan ses live på många tv-kanaler i de länder där spelet spelas. Har du inte möjlighet att titta eller om du helt enkelt inte har lust så publiceras resultaten i efterhand på Svenska Spels hemsida eller direkt på Vikinglottos hemsida. Du kan också hitta resultaten på Text-TV.

Vad kostar det att spela Vikinglotto?

Precis som hos många andra lottospel så spelar du även här per rad, och en rad på Vikinglotto kostar 10 kr. Utöver det så kan du även välja att lägga till en Joker. Detta kostar 10, 20 eller 30 kr beroende på hur mycket du vill satsa.

Om du tycker att det känns svårt att välja nummer finns det också färdiga spel som du kan välja bland. I det fallet så dras numren automatiskt av en dator så du behöver inte göra något själv. Här kan du få 6 rader för 60 kr eller 12 rader för 120 kr.

Vad gör jag om jag ångrar mig?

Du har fram till kl. 18 på dig att annullera ditt spel om du skulle ångra dig. Skulle du spela Vikinglotto med Joker så kan du ångra dig fram till kl. 17.15. Skulle du missa spelstoppet med mer än 5 minuter så är det tyvärr inte längre möjligt att annullera ditt spel.

Om du köpt din lott online så kan du annullera ditt spel direkt på ”Mina Spel” på Svenska Spels hemsida. Leta reda på ditt spel under ”pågående spel” och klicka på ”annullera”.

Har du däremot köpt din lott från ett ombud kan du inte annullera det online, utan du måste ta med dig ditt kvitto och gå till ombudet för att få det gjort. I detta fall så kan du bara annullera din lott samma dag som du spelat och hos samma ombud som du köpte din lott.

Spela online vs spela hos ett ombud

Det finns så klart både för och nackdelar med båda. I grund och botten så handlar det kanske mer om vad du själv föredrar. Värt att komma ihåg dock är att spela online direkt på Svenska Spels hemsida betyder att du kan göra det på din egen tid när det passar dig bäst. Du behöver inte anpassa dig efter ditt ombuds öppettider och behöver inte ens gå hemifrån.

Din köpta lottokupong är tryggt förvarat på ditt konto så du behöver inte oroa dig för att det ska bli stulet eller att du ska tappa bort det. En annan klar fördel är enkelheten i att spela online. Din lottokupong rättas automatiskt av Svenska Spel efter dragningen och din vinst betalas ut till dig automatiskt utan att du behöver göra något.

Slutligen är du också sedan införseln av den nya spellagen skyddad från att utveckla spelberoende och täckt av spelpaus om du skulle känna att du tappar kontrollen över ditt spelande.

Kom alltid ihåg att aldrig spela för mer än du har råd att förlora. Ta inte ut lån eller kredit för att täcka ditt spelande. Tack vare det nya regelverk som den nya spellagen innebär så har det blivit allt lättare att snabbare upptäcka varningssignaler på att ditt spelande håller på att gå överstyr. Skulle det vara så att du utvecklar tecken på spelberoende så ta genast en paus från ditt spelande och sök hjälp. Använd dig av spelpaus och sök stöd hos vänner och familj.

FAQ

Vilken tid är Vikinglotto?

Dragningen för Vikinglotto resultat äger rum varje onsdag. Tiden för dragningen kan variera, men det är vanligtvis på kvällen. För att vara på den säkra sidan och inte missa chansen att delta i dragningen och möjligheten att vinna fina priser, är det bäst att hålla sig uppdaterad med tider via:

  • Officiella kanaler
  • Webbplatser
  • Lotteriets applikationer

Hur många rätt på Vikinglotto?

För att vinna i Vikinglotto måste ditt vikinglotto resultat matcha ett specifikt antal nummer med de som dras i dragningen. Det antal rätt du behöver beror på hur många nummer du valt att spela på din lottorad samt hur många nummer som dras. Priserna varierar i storlek beroende på hur många rätt du har.

Vad kostar en rad på Vikinglotto?

Kostnaden för en rad i Vikinglotto kan variera beroende på var du köper din lott och hur många rader du väljer att spela. Det kan vara klokt att hålla koll på priser och erbjudanden från olika leverantörer. Vanligtvis ligger kostnaden för en enstaka rad någonstans mellan 5 och 10 svenska kronor.