Regler för kortspelet Slav och President

Home/Uncategorized/Regler för kortspelet Slav och President

Regler för kortspelet Slav och President

Kortspelet slav och president är en riktig klassiker och går ut på att bli den första som blir av med sina kort. Då blir du president och får en stor fördel i nästa omgång. Den som blir slav måste nämligen ge bort sina bästa kort till presidenten. Du som president ger bort dina sämsta kort till slaven. Spelet är enkelt att lära sig och kan ge timmar av underhållning.

Regler för hur man spelar

Man börjar med att dela ut alla korten i kortleken. Sedan får spelaren som sitter efter dealern välja vilket kort den ska börja lägga ut. Många börjar med att spela ut ett lågt kort eftersom man vill bli av med dessa så snart som möjligt. Vissa väljer dock att spela ett högre kort för att blockera motståndarna.

Nästa spelare måste alltid lägga ett högre kort än det som ligger på spelplanen. Man måste även lägga lika många kort till antalet. Låt oss säga att det ligger två femmor på bordet. Då måste man lägga minst två kort av nästa valör.

Om ingen spelare kan lägga ett kort så får spelaren som lade det sista kortet börja om från början. Du behöver inte alltid lägga ett kort utan kan också säga pass.

För att vinna på kortspel.eu/kortspelet-slav-och-president måste du bli den första som blir av med alla sina kort. Många kör med regeln att man inte får gå ut på ess eller ett flygande kort.

Byte av kort

När man har spelat en omgång ska man byta kort med varandra. Presidenten ger bort två eller tre av sina sämsta kort till den som kom sist (slaven). Den som blev slav måste i sin tur ge bort sina två eller tre bästa kort till presidenten. Är man fyra eller ännu mer spelare kan även vice president och vice slav byta kort med varandra.

Många gånger kan presidenten be om specifika kort från slaven men det är inte alla som kör med den regeln. Det är viktigt att man kommer överens om reglerna innan man börjar spela så det inte uppstår några missförstånd under spelets gång.

Spel med flygande tvåor och treor

Om du vill göra spelet lite mer intressant kan du spela med flygande tvåor och treor. Det betyder att dessa kort har valfritt värde. Dock brukar du inte kunna gå ut med dessa kort, men det måste man bestämma innan.

Spela med två spelare

Vill ni bara spela med två spelare så kan ni dela upp korten i tre högar. Den tredje högen lämnas utanför spelet. Det betyder att ni inte kommer lista ut vilka kort den andra spelaren sitter med.

Spela med fem spelare

Det går även att spela med fem spelare. Då kan det vara en god idé att använda två kortlekar för att göra spelet lite mer oförutsägbart.

Kortbyte

Kortbytet är en väldigt central del av spelet och går ut på att slaven ska ge sina bästa kort till presidenten och vice versa. I vissa kretsar kallas det även för bonde och president. Vilka som får dessa rollerna bestäms i första omgången och varierar efter varje avslutad omgång. Det är dock möjligt att bli president flera gånger i rad om man spelar bra.

3 deltagare:

När man är tre spelare är det en spelare som står utanför och inte byter kort efter varje omgång. Denna spelare brukar ibland kallas för bybo.

5 deltagare:

När fem personer är med i spelet blir rollerna en president, en vice president, en bybo, en vice slav och en slav. Presidenten får då två kort av slaven (och ger två valfria tillbaka), medan vice presidenten får be vice slaven om ett kort och ger ett kort tillbaka.

Hur räknas poängen i slav och president?

Hur många poäng som delas ut beror på hur många som spelar. Låt oss säga att ni är fem spelare som deltar. Den som blir president får då fyra poäng när en omgång är slut. Den som kommer tvåa får tre poäng. Den som kommer trea får två poäng och den som kommer fyra får en poäng. Slaven blir alltså utan poäng i den spelomgången. Ni bestämmer innan ni börjar spela hur många poäng som krävs för att vinna hela omgången.

FAQ

Hur spelar man president kortspel?

Att spela president kortspel kräver en standardkortlek och fler än två deltagare. Spelet går ut på att bli den första att bli av med sina kort eller att uppnå positionen som president. Varje omgång innebär att spelare måste följa regler som dikterar vilka kort som kan spelas och i vilken ordning.

Finns det något annat namn på slav och president?

Ja, kortspelet har flera olika namn och varianter beroende på region. Andra namn inkluderar president, Scum, och andra regionala benämningar. Trots de olika namnen är spelets grundläggande mekanik oftast desamma, med variationer i reglerna som kan göra det unikt för olika platser.

Går det att spela fler än fem spelare i slav och president?

Ja, det är möjligt att spela spelet med fler än fem spelare, även om det kan kräva att du använder två eller flera kortlekar beroende på antalet deltagare. Reglerna kan bli mer komplexa i större grupper, och det blir naturligtvis svårare att bli president när det finns fler deltagare. Plus-sidan är att det också är svårare att bli slav, i och med att det finns fler andra som kan bli av med korten sist.

By |september 24th, 2023|Uncategorized|Kommentarer inaktiverade för Regler för kortspelet Slav och President

About the Author: